Tekstini Liberassa: Suomalaisen startup-liikkeen rooli

Kuluneella viikolla kirjoitin Liberan blogissa suomalaisen startup-skenen yhteiskunnallisesta roolista. Taustalla oli perjantainen lakko, joka oli otsikoissa eri tavalla. Mm. startup-kulttuurille keskeinen Slush-yhteisö nousi otsikoihin sen edustajien pohdittua vastatoimeksi talkoita. PAMin järjestöjohtaja heitti vettä myllyyn väläyttämällä, että talkoolaiset saattaisivat saada “köniinsä”. Lisäksi startup-skenen sisällä vaikuttava Sami Kuusela valitti slushilaisten politisoitumisesta. Oma näkemykseni on, että startup-liikkeellä, joka määritelmällisestikin liittyy rohkeiden ideoiden jalostamiseen ja vakiintuneiden tapojen haastamiseen, on paljon tunnistamatonta yhteiskunnallista potentiaalia, jota pitäisi herätellä.

fountainhead

Alkuperäisen tekstini “Yrittäjä, älä vaikuta!” voi lukea tästä.

 

Saul Schubak kommentoi aihetta Facebookissa tuomalla keskusteluun täydentäviä mielenkiintoisia näkökulmia:

AaltoES ja sen myötä syntyneet läheisjärjestöt painottivat alkuaikoinaan paljon Suomalaisen ummehtuneen ilmapiirin, sääntely- ja verokeskeisen politiikan ja liian riskejä karttavan ja konformistisen asenteen negatiivista vaikutusta kasvulle, yrittäjyydelle ja uuden luomiselle. Väittäisin että nimenomaan nämä arvot saivat pienen opiskelujoukon puuhastelun kasvamaan muutamassa vuodessa massaliikkeeksi joka noteerataan laajasti kansallisesti ja kansainvälisesti ja jolla on aitoa vaikutusta Suomen asioihin.

Pelkona tiedostettiin jo alussa olevan isoksi kasvamisen helposti mukanaan tuomat mukavuudenhaluisuus ja kunnianhimon kuoleminen. Samoin tiedostettiin että kun poliitikot ja isot yritykset päästetään mukaan samankaltaistuu organisaatio osaksi näitä valtarakenteita ja disruptoiva ja uutta ajattelua painottava kulttuuri saattaa ottaa kolauksen, ellei sitä tarkoin varjella.

Onkin harmillista nähdä Slush organisaation ottaneen helpon reitin ja päättäneen olla ottamatta mitään kantaa yhteiskunnallisiin asioihin, vaikka nyt olisi tuhannen taalan paikka ajaa niitä asioita, joita ajamaan koko liike on perustettu.

Mielestäni Suomen Startup-liikkeessä puuttuu täysi ymmärrys siitä kuinka läheisesti mullistava ajattelu ja ennakkoluulottomuus yritysten suhteen on yhteydessä mullistavan ajattelun ja ennakkoluulottomuuden kanssa myös laajemmin. Tämä käy ilmi esimerkiksi katsomalla maailman tunnetuimpia startup yrittäjiä ja kuinka älytön yliedustus siellä on liberaaleja (englanniksi libertarian tai anarchocapitalist). Näitä ovat esimerkiksi Peter Thiel (Paypal, Palantir) Elon Musk (Tesla, SpaceX), Travis Kalanich (Uber), Mark Cuban (Broadcast.com), Brian Chesky (AirBnB) ja tunnettuna kasvuyritysmaailman vaikuttajana mainittakoon Suomesta Taneli Tikka ja Bitcoiniin keskeisiin kehittäjiin kuuluva Martti Malmi.

Isoimmat menestyjät ovat uskaltaneet haastaa autoteollisuuden ja tehdäkseen täysin uudenytyyppisiä kulkupelejä, hotelliteollisuuden ja massiiviset lainsäädännölliset esteet mahdollistaakseen asuntovuokrauksen tai koko poliittisen koneiston avoimesti haastaessaan taxialan. Suomessa sitä vastoin koko kasvuyritysliike taipuu kun yksi keski-ikäinen nainen AY-liikkeestä uhkaa köniin antamisella. Olisiko tässä yksi keskeinen selitys Suomen ahdinkoon?

Näkemyksen esittäminen koetaan kiusalliseksi ja yhteiskunnalliseen keskusteluun osallituminen noloksi juuri niiden parissa joilla potentiaalisesti olisi keskusteluun eniten annettavaa. Minusta tässä on sellaisen asennemuutoksen paikka, jolla todella saataisiin Suomeen vauhtia.